Ligging

Vierstraat - Hohlweg.

Deze straat ongeveer 3400 meter lang loopt vanaf de kerk noordwest naar Hallebast en stopt aan het grensgebied Hallebast (Kemmel). In de Vierstraat heb je links het huidige Wijtschatebos, wanneer men het bos voorbij is, kom je sporthal tegen, waar vroeger de "Hospiz Godtschalck" stond, het zogenaamde "Hospice bos" ook wel "Kapelleriebos" of "Bois de Wytschaete" geheten, verder links voor de plitsing met de Voormezelestraat bevond zich de vroegere herberg "De Croonaert" ter hoogte van het huidige huis, achter dit huis liep de "Hohlweg" met het bekende "Red Chateau", waarvan men nog restanten van kan zien.

Iets verderop richting Kemmel op de rechterzijde bevinden zich de kraters van "De Hollandse Schuur". Als je verder je weg vervolg tot aan de kruising Kemmel - Dikkebus (Goudezeune fabriek) de baan oversteek kom je "Klein Vierstraat British Cemetery links tegen (door de Britten "Cross-Roads" genoemd) langs de baan naar Poperinge lag de herberg "Kleine Vierstraat" en werd er tijdens de eerste wereldoorlog door het Britse leger in januari 1917 een begraafplaats aangelegd.

Aquarel van de "Hohlweg" in Wijtschate 1914 getekend door Hitler

Hospice-bos

Het Hospicebos ook Kapelleriebos of Bois de Wytschaete, voor de Britten Unnamed Wood en door de Duitsers aangeduid als Zahnstech of Zahnstocher Wald, op ongeveer 800 meter ten noordwesten van de kerk van Wijtschate en op ongeveer 650 meter ten noordoosten van de mijnkraters van Petit Bois bevindt zich een Duitse betonnen constructie in de noordelijke hoek van het huidige speelbos, de constructie is toegankelijk met aanleg trappen en arena. Na de gevechten van 7 juni 1917 op de Duitsers, werd het bos veroverd door de 7th Royal Inniskilling Fusiliers en Inniskilling Wood als naam krijgen, dit voorstel tot naamsverandering werd echter nooit overgenomen door andere eenheden, ondanks het naambord "Inniskilling Wood" en verder aangeduid op stafkaarten als Unnamed Wood.

Er zouden zich nog een 8 tal betonnen contructies erin bevinden, alsook een gemetselde Duitse mijnschacht.

Engelse kaart maart 1916

Klein Vierstraat British Cemetery

Dit militair kerkhof is gelegen nabij het kruispunt van de Molenstraat met de Vierstraat op ongeveer 1km ten Noordwesten van de Vierstraat en op 2,5km noordoost van Kemmel, in de nabijheid ligt het Kemmel No 1 French Cemetery op 150 meter ten oosten staat de demarcatiepaal nr.15 en op 400 meter zuidoost het Suffolk Cemetery.

Deze begraafplaats is genoemd naar het bijgelegen kruispunt (waar de herberg "Kleine Vierstraat" stond), werd aangelegd in januari 1917 en tot januari 1918 werden doden begraven door medische posten(field ambulances), in april 1918 werden er ook gevechtseenheden begraven. Na de wapenstilstand werden er 364 graven toegevoegd, afkomstig van kleinere begraafplaatsen. Er liggen 670 bekende en 108 onbekende Britten, 8 Australiërs, 7 bekende en 1 onbekende Canadezen, 7 Nieuw-Zeelanders, 1 Zuid-Afrikaan en 1 Chinees (stierf op 3 maart 1919).

Klein Vierstraat British Cemetery

Zicht op de begraafplaats

Zicht over de begraafplaats en het Cross of Sacrifice