Ligging

Lindebos

't Lindebos was een hoeve en herberg gelegen in de Hollebekestraat ten oosten van de kerk van Wijtschate. Deze hoeve die ligt op de strategische Ieperboog(heuvelrug) werd bezet door de Duitsers. Van hieruit konden ze gans het gebied ten westen ervan overzien en bouwden de Duitsers deze uit tot een vesting.

Die hoogte zou voor meer dan tweeënhalf jaar bezet blijven, door de bombardementen van de Britten werd dan ook deze hoeve volledig vernield. De bewoner voor de oorlog Rene Lottegier met vrouw Irma Decommer vluchtten samen met hun dochtertje Madeleine weg uit Wijtschate, zij lieten de boerderij en merendeels van hun bezittingen achter, zij trokken naar het zuiden van Frankrijk tot bij de Spaanse grens.

In 1919 keerde Rene Lottegier terug en begon met de heropbouw van de boerderij.

Duitse poseren voor de vernielde herberg "Het Lindebos"

Duitse militairen poseren voor de herberg "Het Lindebos"

De herberg "Het Lindebos" met poserende Duitse soldaten

Pentekening van de herberg "Het Lindebos"

Huikerbossen

In de dichte omgeving van "Het Lindebos", tegen de flanken van de Huikerbossen, is nog een Duitse bunker uit eind 1915 begin 1916 terug te vinden, deze ligt op 3150 meter ten noordoosten van Wijtschate, men kan deze bereiken via Langwegelken en de wandelpaden in het bos. Deze bunker werd later door de Britten veroverd en gebruikt. In een weide onder de grond bevindt er op 10 meter diepte nog een 50 meter lange tunnel waar de Britse soldaten in schuilden. Het was een Britse schuilplaats met 250 bedden. Men kan enkel de toegang ervan zien, de tunnel staat vol water.

Duitse bunker aan de flank van de Huikerbossen