Ligging

Helletje - Waldlust.

Het Helleken hoogste punt van Wijtschate ligt ten westen van de weg Wijtschate naar Mesen, was tijdens de eerste wereldoorlog door de Duitsers bezet. Dit bos lag halfweg tussen Wijtschate en Mesen, nabij de Duitse Höhenlinie. Deze linie liep door de hoeve Verrat(Farm), gelegen zuidoost van het Helletje bos.

Tevens zijn er in de Ieperstraat van Wijtschate naar Mesen nog constructies, namelijk een bovergrondse betonconstructie in de bijgebouwen geïntegreerd van het huisnummer 137 op een hoogte gelegen op ongeveer 500 meter ten zuidoosten van Wijtschate, op een 300 tal meters ten westen van Torreken Farm Cemetery en op ongeveer 300 meter ten noorden van de Duitse betonconstructie Ieperstraat 158.

Duitse kaart met vermelding van Waldlust en Höhenlinie

Pick House

Deze Duitse constructie bevindt zich langs de Whitesheet (Britse benaming van Wijtschate)Road, niet vergelijken met Four Huns Dugout deze was 600 meter zuidelijker gelegen. Pick House was een Duitse commandopost van waaruit zware tegenstand kwam tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917, was opgetrokken net achter de Höhenlinie, de tweede Duitse stelling en maakte deel uit van een netwerk aan loopgraven en bunkers nabij Pick House.

Deze fel bevochten Duitse commandopost, die de oorlog goed doorstaan heeft, zowel tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917 als tijdens het Duitse Lenteoffensief van april 1918 en meermaals van bezetter verwisselde bijna geen schade heeft geleden. De Duitsers werden tot overgave gedwongen door de 10th Irish Rifles.

Pick House bunker zoals deze hedendaags nu eruit ziet

Pick House bunker voordien

Pick House bunker volledig overgroeid

Torreken Farm Cemetery

Is te bereiken via een pad naast de Langebunderstraat huisnummer 5, 800 meter ten zuidoosten van het dorp Wijtschate, het pad is afgespannen met prikkeldraad. Deze begraafplaats werd aangelegd door het 5e Dorset regiment in juni 1917 en gebruikt als een frontlijnbegraafplaats tot april 1918. Er zijn 70 Engelse, 20 Autralische en 14 Duitsers begraven op deze begraafplaats.

Het pad naar Torreken Farm Cemetery

Zicht op Torreken Farm Cemetery

Ingang Torreken Farm Cemetery

Zicht op de graven

Zicht op het Cross of Sacrifice
banner
Over mij
Torreken Farm Cemetery
Torreken Farm Cemetery Duits graf van Max Schöpel Grafzerk met vier Duitse militairen tesamen Grafzerk van Private J.J.Callaghan The King's Liverpool Regiment Grafzerk van Sergeant R.Carney 18 jaar The Rifle Brigade Grafzerk van C.QMR.Sergant G.Taylor Royal Warwickshire Regiment
Pick House
Pick House westkant van de bunker