Ligging
Het zogenaamde Grand Bois of Hessenwald zoals het huidige Wijtschatebos genoemd werd, ligt ten noordwesten van de kerk van Wijtschate, tussen de Vierstraat, Kroonaardstraat en Wijtschatestraat.
Kaart van het Wijtschatebos - Grand Bois - HessenwaldNa de inname door de Duitsers werd het bos Hessenwald genoemd en werd hier 1 van de 29 tegenmijnschachten gegraven, de mijnschacht 'Dierich'. Van begin 1917 werd door de Duitse Mineure deze uitgegraven vanaf de 2de linie in de sector 'D' lagen er twee tegenmijnschachten, de 'Daniel'(niet zichtbaar) en 'Dietrich' genoemd werden. Deze naar de aanloop van Mijnenslag van 7 juni 1917.
Daar de Duitsers er lucht van kregen dat er ondergrondse activiteiten bezig waren door de geallieerden met het uitdiepen en plaatsen van dieptemijnen. Via deze tegenmijnschachten hoopte de Duitse legerleiding om de vijandelijke ondergrondse werkzaamheden te kunnen afluisteren om er gepast op te reageren. Met deze twee tegenmijnen had de Duitse legerleiding het op twee dieptemijnen nabij Petit Bois.
Uitzonderlijk was dat de saksische Mineure die 'Dietrich' bouwden door gebruik te maken van speciaal daartoe gegoten, gebogen betonstenen, de cirkelvorm van de schacht volgend en verstevigd met bevestigingsijzers van ongeveer 5 à 6 mm dikte, in daarvoor voorziene inkepingen.
Normaal werden voor dergelijke schachten hout gebruikt, verstevigd met stalen ringen. 'Dietrich' vertrok vanaf een betonnen bunker, met 2 toegangstrappen naar beneden en geeft vermoedelijk toegang op een diepte van 45 meter toegang tot een houten tunnel die niet afgewerkt raakte.
Het dak van de betonnen bunker werd na de oorlog afgebroken om het ijzer te recupereren, het puin van het dak ligt nog steeds in de constructie.
Ingang van de schacht Dietrich Bunker waarvan dak afgebroken is