c Whitesheet on War 1914-1918 - menu_03 page

Ligging

Gapaard

Gapaard is een gehucht dat gelegen is ten zuidoosten van Wijtschate, ten noorden van de Komenstraat en ten westen van de Rijselstraat.

Er waren reeds rond 20 oktober 1914 nabij de Gapaard gevechten tussen de Britten en de Duitsers die oprukten naar de Wambekebeek, vooraleer er opnieuw rond 29 oktober 1914 zware gevechten plaats vonden.

De Duitsers rukten verder naar Mesen op 1 november 1914 en vervolgens op voorbij In de Kruisstraat op 8 novemver 1914. Nabij de Gapaardstraat werd een geschutsbunker gebouwd door de Duitsers daar zij op deze hoogte volledig zicht hadden op de verplaatsingen van de vijand.

Ver panoramazicht vanuit de plaats van de geschutsbunker

Duitse geschutsbunker
Deze bunker bevindt zich ter hoogte van de boerderij gelegen in de Gapaardstraat 7

Nabij de Gapaard genomen foto van een stelling

Buitgemaakt Duits geschut 21 cm nabij de Gapaard

Cabin Hill Cemetery

Deze begraafplaats bevindt zich in de Waterputstraat, op 50m van de baan naar de Wijk Gapaard toe en vanuit Mesen gemakkelijk te bereiken. Ze ligt dicht bij het slachthuis en de vroegere steenbakkerij. De naam "Cabin Hill" verwijst naar een herdershut die er destijds gelegen was.

De begraafplaats werd in gebruik genomen door de 11e Divisie in juni 1917, en was een frontlijnbegraafplaats tot in maart 1918. Er liggen 42 gesneuvelden uit het Verenigd Koninkrijk en 25 Australiers uit het 18e en 59e Bataljon.

Ingang van de begraafplaats

Zicht op de begraafplaats en Cross of Sacrifice