Ligging

Bayernwald - Croonaertbos

Bayernwald of de Croonaertbossen is gelegen op de heuvelrug ten noorden van Wijtschate, wat voor militairen van strategische waarde is. Gelegen in de Voormezelestraat rechts komend van Wijtschate naar Voormezele.

Deze site kan bezocht worden individueel: Voormezelestraat 2 8950 Heuvelland - Wijtschate elke dag toegankelijk van 9u. tot 18u. Groepen >40: reservatie aan te raden. Let op: openingsuren van Toerisme Heuvelland lopen niet gelijk van Bayernwald.

Gids enkel op aanvraag. Een folder met uitleg kan bekomen worden in de toeristische dienst. De site is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Niet de loopgraven zelf. Huisdieren blijven aan de lijn aan de inkom. Reservatie voor grote groepen aan te raden

Men kan zich aanmelden bij de Toerisme Heuvelland Polenlaan 1 8950 Heuvelland(Kemmel). Tel: +32(0)57 45 04 55 of op toerisme@heuvelland.be van maandag tot zaterdag vanaf 9u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00, op zon- en feestdagen vanaf 9u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00.

vanaf november 2017 vanaf 9u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00, op zon- en feestdagen: gesloten (wel open op 27 en 28 maart 2018 (Pasen).

Korte historie over Bayernwald

In november 1914 leverden de Britten, Ieren, Franse en Beierse soldaten een hevige strijd, om een strategisch gelegen heuvel in Wijtschate die op een hoogte lag van 40 meter. De Duitsers veroverden deze plaats en noemden het Bayernwald.

Van 1914 tot 1917 bouwden de Duitsers Bayernwald uit tot een oninneembare vesting. Tegen september 1918 staan er oorspronkelijk 10 bunkers, bestaande uit 2 kamers met een vrije hoogte van 1,20 meter gebouwd uit geprefabriceerde betonstenen dateren uit 1916. Er blijven er nu nog vier te zien in de site.

Tevens waren er ook mijnschachten waarvan er nu twee te zien zijn, de Bertha 5 is 25 meter diep en is niet toegankelijk, de bestaande constructie is 17 meter diep. De onderbouw van de loopgraaf bestaat uit omgekeerde frames met daarop loopplanken. Het water wordt eronder weggevoerd. De wanden zijn opgesteund met stevig verankerd vlechtwerk in wilgentenen.

Broninfo: Bayernwald-Croonaert 1914-1918. studies 2 ABAF

Duitse kaart van het Bayernwald

1.Bayernwald gezien vanuit de lucht

2.Zicht op Bayernwald

Structuren
De onderbouw van de loopgraaf bestaat uit omgekeerde frames met daarop loopplanken. Het water wordt eronder weggevoerd. De wanden zijn opgesteund met stevig verankerd vlechtwerk in wilgentenen.

Bunkers
Er bevinden nog vier bunkers, zijn bestaan allen uit twee kamers systeem en een vrije hoogte van 1,20 meter als onderkomen voor de manschappen en gebouwd uit geprefabriceerde betonstenen, zij dateren uit de zomer 1916.

Tegen september 1918 stonden er oorspronkelijk tien bunkers die een ruimte boden voor 47 manschappen.

Schacht Bertha 4 mijn
Deze mijnschacht Bertha 4 is oorspronkelijk 25 meter diep en niet toegankelijk. De bestaande constructie die je ziet is 17 meter diep en afgeschermd.

Ingang tot de schacht, zoals je kan zien staat die vol water en is die afgeschermd

Schacht 5 mijn
Ingang van Schacht 5 ook afgeschermd en beveiligd.

Croonaert Chapel Cemetery
Ligging

De Croonaert Chapel lag langs de weg van Voormezele naar Wijtschate. Croonaert Chapel Cemetery bevindt zich op ongeveer 150 m ten W van deze weg. Croonaert Chapel Cemetery is gelegen temidden de velden in heuvelachtig gebied. De begraafplaats kan bereikt worden vanaf de Voormezelestraat, via een 200m graspad. Op 500m ten Z ligt 'Bayernwald', op 450m ten ZW liggen de mijnkraters van de 'Hollandse Schuur'. Aan het begin van het toegangspad staat het gedenkteken voor Lt. Lasnier en het 1e Franse Bataljon Jagers te Voet.

Pad naar de ingang van het kerkhof

Kerkhof lag in niemandsland voor de mijnenslag
banner
Over mij
Ieperstraat te Wijtschate Kerk van Wijtschate Heropbouw van het dorp Croonaert Chapel Zicht op Ieper vanuit Bayernwald Zicht op de Kemmelberg vanuit Bayernwald Zicht op het niemandsland vanuit Bayernwald / Schachten zijn beveiligd en afgeschermd Gedenksteen de Seidenschleier
Croonaert
Huidig huis waar vroeger De Croonaert stond achter het huis in de weide zijn nog resten van het Red Chateau Het Godtschalck kasteel of Red Chateau Naar de ingang van het kerkhof Croonaert Chapel Cemetery Croonaert Chapel Cemetery Op de voorgrond Croonaert Chapel Foto: www.westhoekverbeeldt.be