Over mij

Wie ben ik.
                    

Mijn voornaam is Johny, geboren te Tielt op 7 juni 1952, ik kom uit een gezin van 7 kinderen. Mijn grootvader aan moeders kant, heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog gevochten aan het Ijzerfront, mijn vader was gedurende Tweede Wereldoorlog in het Verzet en is nadien naar Koreaoorlog vertrokken . Vandaar mijn grote interesse in de oorlog. Ik ben gehuwd met Clarisse, afkomstig uit Ivoorkust en vader van drie kinderen, twee dochters en één zoon, grootvader van vier kleinkinderen.

Sedert 7 juni ben ik op pensioen na lange tijd als vrachtwagenchauffeur door Europa te hebben getoerd. Als aangespoelde inwoner in Wijtschate in 2007 begon ik mij te interesseren in de vele begraafplaatsen, monumenten en site's die zich in en rond Wijtschate bevinden. In 2012 ben ik begonnen met een kleine site over Wijtschate op internet te plaatsen, wegens gezondsheidsproblemen en gebrek aan tijd kon ik deze niet verder afwerken, zodat ik besloten heb een volledige nieuwe site te starten en deze vanaf 7 juni 2017 op internet te plaatsen als aandenken aan 100 jarige viering van de Grote Mijnenslag van Wijtschate, daarom stel ik deze open voor iedereen die interesse heeft in deze gebeurtenissen. Hopelijk geniet je bij het overlopen van mijn site en laat niet na enig commentaar in het gastenboek achter te laten.

Amerikaanse strijdkrachten

Tijdens de periode van 25 juli tot 2 oktober 1918 tijdens de Ieper-Leieslag waren er Amerikaanse strijdkrachten in de omgeving van Wijtschate, alsook Kemmel. Hier is een panoramazicht genomen door het 27th Amerkaanse Division, vanaf Vandenberghe Farm, Vierstraat Ridge, Vierstraat, Byron Farm, Dickebusch, Black Cot, Bois de Wytschaete en Red Chateau.

Zicht over de Vierstraat Ridge

Van 18 augustus tot 4 september 1918 vochten de 27th en de 30th Division van de Amerikaanse strijdkrachten in de omgeving van Kemmel-Vierstraat. Op 31 augustus 1918 namen de 27th Division het gehucht Vierstraat, terwijl de 30th Division geen vooruitgang boekte door de hevige tegenstand van de Duitsers. Op 1 september werd een aanval ingezet, waarbij beide divisies de vooropgestelde doelen bereikten. Op 2 september werd een Duitse aanval afgeslagen door de 30th Division bij de boerderij van Lankhof. Op 3september werd de 27th Division afgelost en op 4 september de 30th Division.

Monument van de 27th en 30th Amerikaanse Divisie