Cemetery

Begraafplaatsen van Wijtschate
1.Derry House Cemetery N°.2

Deze begraafplaats ligt dicht bij Torreken Farm, er was ook een N°.1, deze werd ontruimd. Werd aangelegd door de 32ste Brigade van de 11de Divisie in juni 1917, er liggen hier 16 gesneuvelden van de Royal Irish Rifles die Wijtschate op 7 juni innamen. Deze was een eerstelijns begraafplaats tot december 1917, en werd opnieuw in gebruik genomen door de 2e London Scottish in oktober 1918. Er liggen 126 Britse en 37 Australische militairen begraven. Achteraan de begraafplaats vindt men een kleine Duitse bunker.

Ingang van de begraafplaats

Kleine Duitse bunker

2.R.E.Farm Cemetery (Royal Engineers)

Deze begraafplaats was de Engelse naam voor "de Twaalf Blunders" Hofstede die in geallieerde handen bleef tot april 1918, na de Kemmelslag. In december 1914 begonnen de 1st Dorsets een begraafplaats naast de hofstede, door de fronteenheden en veldambulances verder gebruikt werd tot april 1916 en soms in 1917. In januari 1915 legde hetzelfde bataljon een nieuwe begraafplaats aan (N°2) aan de overzijde van de hoeve waar slechts 24 graven werden aangelegd. Na de Wapenstilstand werd deze ontruimd en gegroepeerd in de begraafplaats N°1. Er bevinden zich 179 graven waarvan 132 Britse en 47 Canadese gesneuvelde militairen.

Ingang van de begraafplaats

Zicht over de begraafplaats en de nabij gelegen hoeve

3.Somer Farm Cemetery

Deze begraafplaats is gelegen 750m ten noordoosten van de dorpskom van Wijtschate, 70m in de Hollebekestraat op de wijk "Strooien Haan", het is genoemd naar de nabijgelegen hoeve en aangelegd in juni 1917 tot maart 1918, nadien opnieuw in oktober 1918. Er bevinden zich 91 graven, waarvan 72 Britse en 19 Australische.

Ingang van de begraafplaats

Zicht over de begraafplaats

4.Spanbroekmolen British Cemetery

Deze begraafplaats is te bereiken vanaf, centrum Wijtschate richting Kemmel via de Wijtschatestraat, na 1500m neemt links de Scheerstraat in en op de linkerkant in de Scheerstraat, bevindt het Spanbroekmolen British Cemetery. Er is een toegangspad van 200m naar de begraafplaats, deze is niet bereikbaar met de wagen. De begraafplaats is vernoemd naar een windmolen die dichtbij stond en bevat de graven van mannen die in actie zijn gedood op de eerste (of in drie gevallen de tweede) dag van de Slag om Messines in 1917. De begraafplaats werd vernietigd in latere operaties, maar werd opnieuw gevonden na de wapenstilstand. Er zijn 58 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven of herdacht in de begraafplaats. Bijzondere gedenktekens herdenken zes militairen die bekend waren te zijn begraven in de begraafplaats maar waarvan de graven later werden vernietigd.

Pad dat leidt naar de begraafplaats

Ingang van de begraafplaats
banner
Over mij
Derry House Cemetery
Zicht op de begraafplaats
R.E.Farm Cemetery
Grafsteen van Lieutenant M.W.Hand Cheshire Regiment overleden op 25-1-1915 Zicht over de begraafplaats Overzicht op de begraafplaats achteraan links
Somer Farm Cemetery
Zicht op enkele graven
Spanbroekmolen British Cemetery
Zicht op het Cross of Sacrifice